Lihansyönnin vähentäminen on yksi merkittävimmistä teoista, jonka yksilö voi tehdä ilmaston eteen. Sen sijaan, että tässäkään asiassa pitäisi pyrkiä absoluuttisuuteen täydellisen kasvis-/vegaaniruokavalion kautta, haluan muistuttaa tästä faktasta: jokainen kasvisateria on ilmastoteko.

Usea karttaa lihatuotteiden käytön lopettamista, sillä muutos on äkkiseltään niin suuri. Mikäli omiin lempiruokiin lukeutuu lihareseptejä, on pelottava ja rajoittava ajatus luopua kerralla niistä kaikista. Miksi siis pitäisi pyrkiäkään siihen, kun kyse ei missään nimessä ole ”kaikki tai ei mitään” -periaatteesta?

Joku voi olla hyvin kasvispainotteinen, mutta ei voi kuvitella joulua ilman joulukinkkua. Toinen voi syödä vegaanisesti vaivatta, mutta ei halua vieraiden luona kieltäytyä mistään tarjoiluista. Kolmas onnistuu ylläpitämään kasvisruokavaliota kotona, mutta ravintolassa haluaa hemmotella itseään pihvillä. Joku taas ei voi luopua jauhelihakastikkeesta tai kanapihveistä arkiruoassa, mutta tajuaa, ettei kaipaa leivän päälle leikkelettä tai tortillan väliin lihatäytettä. Toistan näille kaikille: jokainen kasvisateria on ilmastoteko!

Löydä siis oma tapasi toteuttaa kasvispainotteista ruokavaliota – kaikesta ei tarvitse luopua, varsinkaan kerralla. Kun olet hetken aikaa tottunut lihattomampaan ruokavalioon, voit pikku hiljaa karsia vielä viimeisiäkin tuotteita pois. Toisaalta jos et ikinä halua karsia niitä viimeisiä, niin olet silti tehnyt jo hienon muutoksen! Kumarran nöyränä täydellistä vegaaniruokavaliota noudattaville – mutta niin teen myös kaikille, jotka edes yrittävät tehdä muutoksen. Jo edes 30-prosenttinen kasvisruokavalio on 30-prosenttinen äärettömän hieno ilmastoteko. 

Mitä ajatuksia tällainen lähestymistapa herättää? Tunnetko tai toteutatko kenties itse tällaista vegetarian / vegan with benefits -ruokavaliota?