Maahan heitetty purukumi on maailman toiseksi yleisin roska heti tupakantumppien jälkeen. Jostain kumman syystä useissa kulttuureissa roskaamista pidetään huonona tapana, mutta tumpin tai purkan maahan heittämistä ei lasketa roskaamiseksi.

Tämä on varsin kummallista ottaen huomioon, että maahan heitetty purkka ei todellakaan maadu nopeasti, vaan oikeasti on luonnon riesana vuosia ennen lopullista hajoamista. Luonnosta löytyvät purkat ovat myös vaaraksi niin lemmikeille kuin linnuillekin ja muille eläimille.

Suuhygienianäkökulmasta ksylitoli on äärimmäisen tärkeää hampaiden terveyden kannalta, joten purkan syömisen lopettaminen ei sinänsä ole oikea ratkaisu. Sen sijaan on kolme asiaa, joita voi miettiä.

1. Syöthän vain ksylitolipurukumia? Ksylitoliton purukumi ei ole hyödyksi hampaille millään lailla, siispä se on todella turha tapa tuottaa ylimääräistä roskaa.
2. Ethän heitä purkkaa maahan? Purukumia ei voi ikävä kyllä kierrättää, mutta sen paikka ei silti ole luonnossa. Sen sijaan heitä purkka aina sekajätteeseen tai ulkona taittele esimerkiksi kuitin tai nenäliinan sisään ja vie lähimpään roskakoriin.
3. Vaihda ksylitolipastilleihin! Ksylitolia saa onneksi muussakin muodossa kuin purkkaa jauhamalla. Ksylitolipastillit ajavat saman suuhygienisen tehtävän, mutta eivät jätä sivutuotteena roskaa jälkeensä.

Muistathan aina, että purkka on hyvää vain hampaille - ei luonnolle.

Lähteet: YleRecipesJenkkiYle2