Lentomatkailusta ja ulkomaanreissuista puhutaan yhtenä suurimpana yksittäisen ihmisen ilmastosyntinä. Yhä useampi kieltäytyykin nykyään lentämästä. Vaikka lentämisen määrän vähentäminen onkin keskeinen tekijä matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta, on ymmärrettävä, että jokainen ei voi luopua kerralla kaikista tulevista matkoista, olivatpa ne sitten lomia, työmatkoja tai sukulaisten luona käymisiä. Ylipäätään yksilön ekologiset valinnat ovat aina tekijän vastuulla – joku luopuu ennemmin lihasta kuin lentämisestä, ja sekin on jo hyvä alku.

Siispä tänään lentohäpeän sijaan aiheena 18 tapaa, joiden avulla voit tehdä ulkomaanreissusta ekologisemman.



1. Käy vain "tärkeillä" reissuilla. Unohda vanhentunut usko siitä, että töistä ja stressaavasta arjesta voi palautua vain lomalla Espanjan auringon alla uima-altaan reunalla. Keksi sen sijaan itsellesi merkityksellisiä tapoja ladata akkuja lomaviikolla käymällä esimerkiksi ystävän luona toisessa kaupungissa, hieronnassa, keskittymällä itseesi ja omaan hyvinvointiisi, nukkumalla pitkään tai mitä ikinä. Ymmärrä, että halvoista lentojen hinnoista huolimatta matkustaminen on maailmalle valtava taakka, ja näinollen sinun täytyisi osata perustella matkat itsellesi sitä tärkeämpinä.

2. Suosi reppureissaamista, interreilaamista ja vaikkapa maailmanympärysmatkoja  eli pidempiä reissuja. Tällä ei tietenkään tarkoiteta sitä, että reissusta tulisi ekologisempi, mitä pidempään siellä on. Pointti on mahduttaa yksien lentojen väliin parin vuoden edestä matkoja. Jokavuotisen viikon ulkomaanreissun sijaan säästä rahaa ja lomapäiviä neljän vuoden päähän ja viivy silloin neljä viikkoa kerrallaan.

3. Taita matkoja mahdollisimman paljon fiksuilla kulkuneuvoilla. Jos käyt esimerkiksi Euroopassa useammassa maassa saman loman aikana, lentämisen sijaan valitse ennemmin bussi tai juna.

4. Muista tehdä lomallakin ympäristöystävällisiä valintoja. Vältä kertakäyttöistä muovia, kerää ja kierrätä roskia, suosi paikallista, säästä sähköä ja vettä.

5. Suosi suoria lentoja. Lentämisen suurimmat päästöt syntyvät koneen noususta ja laskusta, siispä älä valitse välilaskullisia lentoja, vaan maksa suorista lennoista.

6. Harkitse kotimaan tai naapurimaiden matkailua. Aivan lähipiiristä voi löytyä mielettömän upeita kohteita, niin Suomesta kuin rajojenkin takaa. Viron reissun ei tarvitse tarkoittaa Tallinnan vanhan kaupungin koluamista tai Ruotsin reissun vastaavasti Tukholman; pääkaupungeista voi napata junan tai bussin muihin kaupunkeihin tai viereisiin maihin, joissa ei ole vielä käynyt. Lentämättä ja laivatta pääsee myös esimerkiksi junalla Pietariin tai autolla Norjan Lofooteille. Suomestakin löytyy upeita kohteita  katso lista kotimaan reissuideoista täältä.

7. Kompensoi lentämisestä syntyvät päästöt. Kompensointi ei poista sitä faktaa, kuinka haitallista lentäminen ilmastolle on. Sen avulla voi kuitenkin helpottaa maailman tukalia oltavia edes vähän. Jotkin lentoyhtiöt, kuten Finnair, tarjoavat omat kompensointipalvelunsa lipunoston yhteydessä. Muutoin voit kompensoida irrallisten palveluiden, kuten compensate.comin kautta. Muista kuitenkin, että ahkera kompensointikaan ei tee liiallisesta matkailusta hyväksyttyä.

8. Tee vapaaehtoistyötä kohteessa ympäristön eteen. Jos olet pidemmällä reissulla, pyhitä osa reissustasi paikallisen luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille. Monien vapaaehtoisjärjestöjen kautta pääsee auttamaan esimerkiksi eläinten suojelualueilla tai puhdistamalla luontoa paikallisista saasteista. WWOOF-sivustolta voi puolestaan etsiä ilmaista majoitusta työtä vastaan ympäri maailman erilaisilta farmeilta ja tiloilta. Esimerkiksi hedelmien poimiminen tai viljelyssä auttaminen ei ole hyödyksi ainoastaan paikallisen ruoantuotannon ja hävikinminimoinnin kannalta, vaan farmilla eläminen voi myös opettaa paljon ekologisesta asumisesta ja arjesta.

9. Rantakohteissa muista käyttää riuttaystävällistä aurinkorasvaa. Valtaosa aurinkorasvoista sisältää jompaakumpaa tai molempia kahdesta kemikaalista, oksibentsonista ja oktinoksaatista, joiden on todettu olevan haitallisia mereneläville. Ihoon levitetty aurinkorasva irtoaa vedessä ja näin vahingoittaa muun muassa koralliriuttoja. Vaikka Suomessa ei rannalla ehkä tajua miettiä riuttojen hyvinvointia, on kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa erityisesti reissussa käyttää sopivaa aurinkosuojaa. Riuttaystävällisiä aurinkorasvoja ovat kaikki luonnonkosmetiikkasertifioidut rasvat, eli esimerkiksi kaikki aurinkorasvat Ruohonjuuren valikoimasta.

10. Kulje kävellen. Matkojen taittaminen kävellen kohteessa ei ole ainoastaan hyvä mahdollisuus tutustua paikalliseen elämään ja saada uusia kokemuksia, vaan myös fiksu teko ympäristön kannalta. Jätä halpojenkin maiden taksimatkat tekemättä ja liiku jalan.

11. Älä lennä perille asti. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat ovat varmaan tottuneet siihen, että kotiinpalatessa lennon päätteeksi koittaa vielä matkantaitto kotiin bussilla, junalla tai omalla autolla. Pahimmillaan matka lentokentältä kotikaupunkiin voi lisätä matka-aikaan useita tunteja. Samaa tapaa voi kuitenkin käyttää myös kohdemaassa. Ymmärrettävästi Suomesta on hieman vaikea päästä useisiin maihin maata pitkin, joten mitäpä jos et lentäisikään perille asti, vaan pelkästään meren yli ja taittaisitkin loppumatkan julkisilla? Varsinkin Euroopassa on helppo löytää edullisia maarajojenkin ylittäviä juna- ja bussilippuja.

12. Valitse mahdollisimman uusi lentokone. Uudemmilla lentokonemalleilla on edeltäjiään pienemmät päästöt. Mikäli mahdollista, suosi uusia lentokonemalleja.

13. Älä osta kohdemaasta päättömiä tuliaisia tai matkamuistoja. Halvalla valmistettu muovikrääsä  joka usealla saajalla jää täysin käyttämättä  saattaa olla hauska muisto tai huumorilahja minuutin ajan, mutta taakka maailmalle pitkäksikin aikaa. Kerää itsellesi matkamuistoksi vaikkapa reissussa kertyneitä lippuja tai tee lomakuvista leikekirjamainen vihkonen.

14. Jos olet muutamaa päivää pidempään reissussa, laske kotisi lämpötilaa ennen lähtöä. Tyhjillään olevaa kotia on turha pitää 20 asteessa loman ajan. Esimerkiksi 16 asteeseen pudottaminen säästää sähköä reilusti.

15. Älä pesetytä pyyhkeitä ja lakanoita turhaan päivittäin. Jos yövyt hotellissa, jätä huoneesi oveen "do not disturb" -lappu tai ilmoita respaan, ettei lakanoita ja pyyhkeitä tarvitse vaihtaa yöpymisesi aikana. Hotellien päivittäinen pyykkääminen on mieletön ympäristötaakka ja naurettavan tuhlaavaista.

16. Itsestäänselvä, mutta laitetaan tämäkin varulta: älä tue rahoillasi aktiviteetteja, joihin liittyvät villieläimet  eli älä esimerkiksi ratsasta elefantilla tai ota kuvia tiikerin kanssa. Elävät villieläimet eivät ole turistiviihdykkeitä.

17. Ota lennolle ja kentälle omat eväät mukaan mennessä ja tullessa. Näin sinun ei tarvitse ostaa lentokentältä tai koneesta muoveihin yksittäispakattuja ruokia.

18. Kaiken a ja o  reissaa kohtuudella. Harkitse todella, millä perustein olet astumassa lentokoneeseen ja voisitko kenties täyttää matkan tarpeen jollakin toisella tavalla. Akut saa ladattua kotimaankin lomalla; uuteen kieleen tai kulttuuriin tutustuminen onnistuu esimerkiksi kirjojen lukemisen tai netissä paikalliseen tutustumisen avulla.

Mitä näistä vinkeistä aiot toteuttaa seuraavalla lomalla? Entä minkä oman ekovinkin lisäisit listaan? Kirjoita alas!

Lähteet: The conversationRuohonjuuriNew York Times