Kuten tässä kuvassa olen verrannut pikamuotia pikaruokaan, on molemmilla kaksi yhteistä pääkriteeriä - ne ovat halpoja ja järjestään huonolaatuisia.

Pikamuodilla tarkoitetaankin siis juuri nyt trendikkäitä vaatteita, joita tarjotaan kuluttajalle halvalla. Tällaisten kauppojen mallistot vaihtuvat usein, ja mikäli jonkintyyppinen vaate tekee paluun muotimaailmaan, voit ensimmäisenä odottaa näiden kauppojen tarjoavan kyseistä tuotetta. Se kauppa, jossa saat kympillä bangladeshilaisen perustopin tai parillakympillä pian nukkaantuvan hupparin, on takuuvarmasti pikamuotiketju.

Miksi pikamuotia sitten pitäisi vältellä? Muistan itsekin nuorempana miettineeni, että ennemmin ostan kahdellakympillä neljä huonolaatuista paitaa kuin yhden hyvälaatuisen, jotta minulla olisi valinnanvaraa. Ajattelin myös, että koska pidän kutakin näistä neljästä paidasta neljäsosan siitä, mitä yhtä hyvälaatuista, niin kyllä pitkässä juoksussa neljä huonoa paitaa kestävät aivan yhtä pitkään kuin tämä yksi laadukas. Asia ei kuitenkaan aivan toimi näin. Pikamuotiketjujen vaatteita ei ole luotu kestämään. Ei ole siitä kiinni, yritätkö parhaasi mukaan huoltaa ja rakastaa niitä - materiaalit ja tuottaminen ovat halpoja ja tuotteita ei ehditä tarkastamaan. Yhden paidan tuottaminen kuluttaa myös valtavan määrän resursseja, kuten vettä, jolloin tietysti kannattaa ennemmin ostaa yksi neljän sijasta. Pikamuotiketjut ovat myös usein hyvin epäeettisiä niin työntekijöiden oikeuksien kuin ympäristöystävällisyydenkin puolesta käyttämällä esimerkiksi vaarallisia kemikaaleja ja päästämällä tekstiilien väriaineita valmistusmaassa vesistöihin. Kirjaimellisesti tukemalla pikamuotia sinun rahoillasi saastutetaan huono-osaisempia maita, jotka harvoin voivat korjata tehtyä vahinkoa.

Yksi keskeisin pikamuodin määritys on sen trendikkyys. Idea on saada kuluttaja haluamaan halvalla sitä, mikä on nyt muodissa, ja lopettaa sen käyttö ja ostaa uusi tilalle kun seuraava trendi puhkeaa. Tämä näkyy trendiväreinä, trendiasusteina, trendimateriaaleina. Nyt pikamuotikauppojen tarjoamat naistenosaston hiuspannat, korkeavyötäröiset suorat housut ja neonvärit tuskin ovat kenenkään lempparituotteita enää vuoden tai parin päästä. Kun vaatteet vanhenevat nopeasti muuttuvien trendien mukana ja näinollen kuluttaja yleensä myös kyllästyy niihin ekstravauhdilla, on pakko taas ostaa uusia. Ja näin oravanpyörä jatkaa rullailuaan. Kun kuluttajana itse olet kyllästynyt tuotteeseen, viimekesänä ostamallasi supertrendikkäällä keltaisella farkkutakilla on uusi elämä - nyt se on kaikessa yksinkertaisuudessaan roska.

Mitä voin tehdä välttääkseni pikamuotia?

1. Osta järjellä ja kohtuudella. Tämä on ihan heittämällä helpoin ja ensimmäinen askel pikamuodista jättäytymisestä. Älä osta jokaisiin juhliin tai festareille uutta asua tai mekkoa, vaan käytä omia vanhoja (ketään ei oikeasti kiinnosta jos sinulla on viimekesän vaatteet päällä) tai lainaa kavereilta. Irtaudu ajatuksesta, että aina pitää olla jotain uutta.

2. Löydä oma tyyli ja pitäydy siinä. Älä hyppää jokaiseen trendiin mukaan, vaan mieti reippaasti, palvelevatko nämä trendit sinua ja ovatko ne "sinun juttujasi". Jos sinulla ei sovituskopissa ole sellainen tunne, että rakastan tätä tuotetta niin paljon että haluan jättää sen päälle, niin älä missään tapauksessa osta sitä.

3. Ylipäätään ollessasi epävarma jätä ostamatta. Meillä kaikilla on varmasti joskus ollut vaatekaapissa pölyyntyviä vaatteita, joissa saattaa olla vielä hintalaput kiinni. Epävarmuus on yleensäkin hyvä merkki siitä, ettei tuote ole sinulle oikea. Vähimmillään toimi niin, että jätä tuote ostamatta ja palaa ostoksille joku toinen päivä, mikäli mieltäsi on jäänyt kaivertamaan. Mitä jos tuote on loppuunmyyty, etkä saa sitä enää? Tähän en osaa sanoa muuta kuin että mitä väliä. Se on yksi vaate. Uskotko oikeasti, että vielä kuukausien tai vuosien päästä harmittelet, kun et saanut tätä vaatetta käsiisi? Ja kun todennäköisesti et, niin kuinka paljon sillä olisi ollut sinulle sitten lopulta arvoa?

4. Pidä huolta sinulla jo olemassa olevista tuotteista. Huolla vaatteitasi oikein esimerkiksi noudattamalla niiden pesuohjeita, jolloin pidennät tuotteen ikää. Vältä myös liikaa pesua, joka kuluttaa vaatetta - tähän auttaa jakamani vinkki vaatteiden pakastamisesta.

5. Kierrätä vanhat vaatteet kirpparilla ja shoppaile myös itse tarpeellisia hankintoja kirppareilta. Vanha vaate voi saada uuden elämän täysin ilman resurssihukkaa.

6. Tue pikamuotia vastaan taistelevia vaatemerkkejä. Vaikka ostaisit aina rakastettavan pikamuotipaidan ja huoltaisit sitä ja se olisi lempparipaitasi vielä kymmenenkin vuoden päästä - se on tietysti todella hienoa. Tässäkin tapauksessa olet kuitenkin rahoillasi tukenut pikamuotiketjua ja kannustanut sen epäeettistä toimintaa.


Kerron lähiaikoina julkaistavassa postauksessa lisää tästä viimeisimmästä vinkistä listaamalla kauppoja ja merkkejä, joita voit tukea taistelussa pikamuotia vastaan. Selvitän myös, voiko perinteisissä pikamuotiketjuissa tehdä ympäristöystävällisiä ostopäätöksiä. Linkitän julkaistun postauksen tähän - sitä ennen kerro kommenteissa, oletko itse ollut tietoinen pikamuodin ympäristövaikutuksista? Kulutatko vielä pikamuotia, tai mitkä ovat sun lempparibrändit jotka tukevat kestäviä valintoja? Mikä merkki mun pitää ehdottomasti muistaa listata seuraavassa postauksessa alan hyvänä tekijänä?