Mikä on sun varhaisin muisto? Muistatko sun ensimmäisen kenties lankapuhelimen puhelinnumeron ulkoa? Muistatko Lordin euroviisuvoiton, tai sen, kun Bomfunk MC's – Freestyler oli oikeasti kovimmista kovin listahitti? Seurasitko säkin kokonaisen kesän sun nuoruudessa Serranon perhettä, entä saitko tarpeeksesi harlem shake -videoista kuutisen vuotta sitten? Ja ennen kaikkea kai tiesit, että joka ikinen niistä hammasharjoista, joita olet näinä elämän eri aikoina käyttänyt, on vielä jossain tällä maapallolla – ja tulee olemaan vielä pitkään senkin jälkeen, kun sinä et enää ole.

Karua mutta totta – mikäli kaikki suomalaiset käyttäisimme muovisia hammasharjoja suositellun kolmen kuukauden ajan ennen sen hävittämistä, pelkästään meidän kansamme saastuttaisi maailmaa yhdessä vuodessa 22 miljoonalla hammasharjalla. Bambuhammasharjat ovat (onneksi!) kasvattaneet suosiotaan huomattavasti lähiaikoina - sellaiseen vaihtaminen kun on yksi helpoimmista tavoista irtautua aivan turhasta muoviroskasta. Bambuharjoja myydään esimerkiksi Sokoksella, satunnaisesti Tigerissä sekä isommissa ruokakaupoissa.

Esimerkiksi Sokoksilla myynnissä oleva Humble Brush -merkin bambuhammasharja on tehty Moso-bambusta, joka kasvaa jopa metrin päivässä ja joka ei kuulu pandojen ruokavalioon tai kasva pandojen asuinalueilla. Humble Brush on ruotsalaisten hammaslääkäreiden kehittämä, joten hätää myöskään sen hygienisestä toimivuudesta ei ole. Tämä on tällä hetkellä mun oma lemppari!

Kaksi huomioitavaa asiaa bambuhammasharjoista:
1. Moni yritys on yrittänyt lähteä bambuvillitykseen mukaan tarjoamalla myös itse bambuhammasharjoja. Huomioi kuitenkin ostaessa tuotteen kokonaiskuva: moni bambuhammasharja on ikävä kyllä pakattu muoviin, jolloin koko harjan ympäristöhyöty minimalisoituu. Tue vain ympäristöystävällisiä pakkauksia.
2. Käytön jälkeen harjan varren voi heittää kompostiin, mutta harjakset ovat suurimmalla osalla merkeistä edelleen tehty muovista (muut materiaalit tekevät itse työn, eli suun puhdistuksen, ikävän heikosti). Harjakset siis täytyy irroittaa ennen varren kierrätystä - se käy kätevästi repimällä ne pihdeillä pienissä tukoissa. Harjakset kuuluu hävittää sekajätteeseen.


Tämä todellakin on yksi helpoimmista vaihdoista muovinkulutuksen vähentämiseksi, enkä oikeastaan tiedä, onko kellään hyvää tekosyytä olla tekemättä tätä vaihtoa jo! Bambuhammasharja kestää aivan muovisen vastineensa verran ja se täytyy vaihtaa myöskin yhtä usein, eli kolmen kuukauden välein. Joko olet vaihtanut oman harjasi bambuversioon?

Psst! Vinkki vielä hampaidenpesusta: mitä harjaa ikinä suositkaan, niin älä nyt ainakaan käytä sähköhammasharjaa - sähkönkulutus on ympäristötaakka siinä missä kaikki muukin kulutus, paristot on vaikea kierrättää ilman ympäristöhaittaa ja sähköhammasharjan vaihtopäitä on vain muovisina. Hampaiden harjaaminen ei nyt vaan oikeasti ole niin iso vaiva, etteikö sitä terve ihminen jaksaisi omin käsin tehdä.

Lähteet: Independent