9 hävikkiruokaa, jotka voit vielä hyötykäyttää
Zero waste -syyskuun aikana vietetään vielä erikseen ruokahävikkiviikkoa 9.-15. syyskuuta, jonka aikana on tarkoitus minimoida omassa taloudessa roskiin päätyvän ruoan määrä. Mietin ruokia ja raaka-aineita, joita mä joudun kotona yleisimmin heittämään roskiin niiden vanhenemisen takia ja keksin kaikille uudet tarkotukset, joiden avulla voin pidentää näiden tuotteiden käyttöikää vielä päiväyksen tienoilla.
Ihan alkuun haluan kuitenkin muistutella elintarvikkeiden päiväysmerkinnöistä, joita on kahdenlaisia: parasta ennen sekä viimeinen käyttöpäivä. Hävikinvähennysprosessissa on olennaista tietää näiden ero, sillä parasta ennen -päiväys ei suinkaan tarkoita, että tuote olisi käyttökelvoton sen jälkeen: se yksinkertaisesti tarkoittaa, että valmistaja lupaa tuotteen vastaavan odotuksia sataprosenttisesti siihen päivään asti. Kaikkia parasta ennen -päivällä merkittyjä tuotteita voi kuitenkin kuluttaa vielä päiväyksen jälkeen omiin aistihavaintoihin luottaen. Viimeinen käyttöpäivä puolestaan ilmoitetaan sellaisissa tuotteissa, joissa pilaantumista tapahtuu helposti ja sitä on vaikea havaita aistiperäisesti, kuten monissa lihoissa. Näiden tuotteiden päiväykset oikeasti tarkoittavat sitä, että niitä ei pidä nauttia enää päiväyksen jälkeen.
Esimerkiksi kananmunien elinkaaren vaihe kannattaa aina testata klassisella vesitestillä. Mutta sepäs siitä teknisestä puolesta, siirrytäänpäs konkreettisiin ruokiin, joille loin kodissani uuden elämän.
1. Kahvi
Meillä keittimessä viilenemään päässyt kahvi päätyy väistämättä aina jääpalamuottiin. Pakkasesta kahvijääpalat taas nostetaan esiin silloin, kun tekee mieli jäälattea. Tällainen jääkahvi onnistuu ihan vaan kaatamalla maitoa kahvijääpalojen päälle.
2. Kovettuneet tortillalevyt
Tää on niin typerä juttu. Tortilloita tulee yhessä pakkauksessa niin monta et jotenkin parissa päivässä ei vaan saa syötyä niin montaa tortillaa, burritoa tai quesadillaa. Toisen elämän pian homehtuville tortillalevyille antaa uunissa käyttäminen – maissitortilloista voi nimittäin tehdä itse nachoja! Leikkaa levy pienempiin siivuihin, voitele halutessasi öljyllä ja limemehulla ja ripottele päälle mieleisiä mausteita. Paista uunissa 175 asteessa n. 10-15 minuuttia kunnes sipsit ovat kullanruskeita reunoista.
3. Salsa
Entäs se salsa sitten? Ootteko huomannut, että avattu säilykesalsa säilyy jääkaapissa kolme päivää?! Jos tortillan välissä ollut salsa ei mennyt homemade nachojen kanssa, voi salsasta myös loihtia helposti kastikkeen aterian kylkeen yhdistäen esimerkiksi kerman kanssa. Voit myös kokeilla salsa-bruschettaa, tai taas toisinpäin: jos olet tehnyt tomaattikastiketta / bruschettaa tai ihan vaan laittanut tomaatteja salaattiin joita jää yli, pilko sekaan sipulia, valkosipulia ja sekoita mausteiden ja öljyn kanssa saadaksesi salsaa.
4. Jämähedelmät ja -vihannekset
NIIN monet hedelmät voi vielä käyttää, vaikka ne näyttävätkin rumilta – ja yhtä monet voi pakastaa! Tummuneet banaanit eivät maistu hassulta smoothien seassa tai banaanipannukakkutaikinassa; tummuneista omenoista voit taas tehdä kauraomenapaistosta. Vähintään pyri aina leikkaamaan pilaantuvat hedelmät paloihin ja pakasta ne minigrip-pussissa. Voit jälkeenpäin tehdä helposti smoothien / fruitien heittämällä ne veden, mehun tai maidon kanssa blenderiin. Vihannekset voi yhtä lailla pakastaa, mutta mikäli jääkaappiin on jäänyt pyörimään vaikka yksi epämääräinen porkkana, voi yleisesti ottaen minkä tahansa keiton sekaan heittää yksittäisen jämävihanneksen. Esimerkiksi kasvissosekeitosta tuskin osaa erotella, mitä kaikkia vihanneksia sinne on laitettu – varsinkin, jos on kyse pienistä määristä. Kaikki jutut siis, mihin yhdistetään montaa eri vihannesta tai hedelmää, eli smoothiet ja keitot, ovat tämän vinkin keskus!
5. Jogurtti (myös turkkilaiset ja kreikkalaiset)
Päiväystä lähentelevästä jogurtista saa kätevästi pitkäikäisemmän kaverin muuntamalla sen frozen yogurtiksi eli fro-yoksi. Esim. natural-froyota voi tehdä ihan vaan pakasterasiassa sekoittamalla hunajaa, sokeria ja kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia. Molempia voi myös käyttää ilman mitään eroa kermaviilin korvikkeena dippipohjana.
6. Hiiva
AINA kun mä leivoin jotain mihin tulee alle 50g hiivaa, niin löydän lopulta parin viikon päästä sen lopun hiivaköntin mun jääkaapista karvaisena. Sämpylöitä ja leipää on kuitenkin aivan äärihelppo leipoa – jos sulla on sama ongelma unohtaa pieni pala hiivaa jääkaappiin homehtumaan, koita leipomisen päätteeksi tai lähipäivinä sekoitella hiiva, vesi tai maito, voi tai öljy, jauhot ja suola kulhossa ja leipase sämpylöitä tai leipää. Sen taas – voitko arvata – voi pakastaa.
7. Maito
Pian vanhentuvalle maidolle on ihan äärettömän monia käyttötapoja. Voit esimerkiksi tehdä spontaaneja pannareita, sillä muut pannukakkujen ainekset löytyvät yleensä valmiiksi kotoa ja taikinaan saa hyvin kulumaan maitoa. Valmiit pannarit voi pakastaa. Blenderissä jäätelön ja marjojen kanssa maito saa uuden elämän pirtelönä, jääpalamuoteissa jäädytettynä saat puolestaan tehtyä erilaisia erikoiskahveja kotona. Laita tehosekoittimeen esimerkiksi kuusi maitojääpalaa, vähän alle puolitoista desiä kylmää kahvia ja kaksi tai kolme ruokalusikallista vaniljakermaa ja saat frappuccino-tyylisen kylmän kahvijuoman, joka maitopalojen takia on koostumukseltaan hieman normaalikahvia paksumpaa. Tämän WikiHow:n ohjeen mukaan maidosta saa myös tehtyä hunajan kanssa oivan kasvonaamion, niin kokeile edes sitä! Kaikkien vinkkien pitäisi toimia yhtä hyvin vegaanisten maitotuotteidenkin kanssa – mutta ehkä viimeisimmästä kasvonaamiovinkistä jätän vastuun WikiHow:lle.
8. Voi
Pienissä talouksissa voipaketti on aika haastava saada kulumaan ennen eräpäivää ihan vaan leivän päällä. Käytä elämänkaaren lopussaan oleva voi leivontaan tai tee jotain ruokaa tai jälkkäriä, jonka paistaminen pannulla vaatii reilusti voita, kuten grillatut juustoleivät, köyhät ritarit tai letut.
9. Leipä
Leipää tietysti voi ja kannattaa pakastaa – mun kotona leipäpaketti heitetään yleensä suoraan kaupasta pakastimeen, sillä muuten se unohtuu ja homehtuu. Yksittäiset leivät saa tosi nopeasti sulatettua käyttöä varten. Jos kuitenkin sulla on jäänyt leipäpaketti pöydälle ja esimerkiksi ihanan pehmeät ruispalat on nyt kovia koppuroita, tee niistä uunileipiä. Uunileivät kovettuvat uunissa joka tapauksessa jolloin eroa ei huomaa, ja esimerkiksi päälle sulatettu juusto pehmittää suutuntumaa.
Löysitkö mistään näistä ratkaisun sun hävikkiongelmiin? Mille pilaantuvalle tuotteelle sä oot keksinyt uuden elämän sun kotona? Kerro mulle kommenteissa!
Lähteet: Ruokatieto
0 Kommentit