Tällä Konkreettinen-sivullani olen jakanut parikin eri tapaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen ympäristön vuoksi, mainittakoon esimerkiksi 4Ocean, ikimetsän ostaminen sekä ihan alkutaipaleellani jakamani vinkit siitä, mitä voit tehdä palavan Amazonin sademetsän eteen. Hyväntekeväisyys on huikea tapa auttaa sellaisissa asioissa, joihin itse ei muuten fyysisesti voi vaikuttaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa lahjoittaa omistaan hyväntekeväisyyteen, siispä halusin tarjota hyväntekeväisyydelle vasta-ajatuksen: tee päätös olla käyttämättä rahaa mihinkään, ollenkaan.

Varsinkin meillä hyvinvointivaltioissa ja länsimaissa vallitsee ihan kohtuuton, kontrolloimaton kulutuskulttuuri. Puhutaan materiaonnesta ja shoppailuterapiasta. Ihmisiä kannustetaan markkinoinnin, vaikuttajien, tiuhaan vaihtuvien mallistojen sekä olemattoman tarpeen luomisen avulla kuluttamaan jatkuvasti uutta pikamuotia, elektroniikkaa, kosmetiikkaa ja kulutustavaraa. Vaikka suurin osa meistä on syntynyt ja kasvanut tässä kulttuurissa ja näinollen se tuntuu luonnolliselta ja normaalilta, oikeasti tapamme on yksi tuhoisa tie.

Kannustankin siis pohtimaan ja tarkastelemaan kriittisesti omia ostotottumuksia. Tee päätös pitäväsi esimerkiksi viikonkin mittainen ostolakko. Itse nautin ennen shoppailusta harrastuksena ja uudet kauneudenhoitotuotteet toivat minulle silmitöntä hetkellistä iloa. Sittemmin olen osannut irtautua tavastani, ja välillä kaupassa tai mainoksen nähdessäni huomaan tarpeen tunteen syntymisen. Tärkeintä on kuitenkin se, että nykyään tunnistan tunteen ja osaan miettiä, onko tarve oikea. Välillä myös kiertelen alennusmyyntejä ja vaatekauppoja tehden ihania löytöjä - mutta jätän ne sitten ostamatta. Olen tunnistanut, että omalla kohdallani 90% ilosta syntyy uuden tuotteen löytämisestä, eikä niinkään sen omistamisesta.

Siispä: hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on aivan äärettömän hieno ja arvostettava ympäristöteko, mutta vaikuttaa voit myös sillä, ettet käytä euroakaan tai antamalla eurosi vastuullisille yrityksille. Aina ei tarvitse antaa omistaan, vaan joskus osata rajoittaa sitä, mitä omistaa.

Mikäli kaipaat lisätietoja ja tilastoja kulutuksen ympäristöhaitoista, vilkaise postaukseni black fridaylta.