Luukku 8: Älä osta biopusseja
En halua olla pilaamassa ihmisten yrityksiä tehdä ympäristötekoja, mutta pakkaatko biojätteesi vihreään biopussiin? Mulla on huonoja uutisia - tai oikeastaan sanotaan vain, että kehitysehdotuksia.
Ikävä uutinen on se, että biopussit on iskoistettu meidän suomalaisten mieliin ympäristötekona, vaikka tosiasiassa tilanne voi olla aivan toinen. Biopussin valmistus vaatii normaaliin muovipussiin verrattuna enemmän valmistusresursseja, sen oikeanlainen kierrättäminen on hankalaa, ne voivat hankaloittaa biojätteen käsittelyä tukkimalla koneita ja linjoja jätteenkäsittelylaitoksilla sekä niiden niinkutsuttu vihreä elinkaari voi hyvinkin päättyä siihen, että ne hajoavat mikromuoviksi ja jatkavat vielä siinä muodossa matkaansa tällä pallolla. Kaikenkaikkiaan biopussin elämä ei siis useinkaan ole lähelläkään vihreitä arvoja.
Tämä on todella monimutkainen asia selvitettäväksi, sillä toisaalta vaikuttaa taas siltä, että toisenlaiset biopussit oikeastikin hajoavat jätteenkäsittelyssä ja ovat aidosti kompostoitavia. Kuluttajan on kuitenkin vaikea tehdä arviota siitä, onko oman lähikaupan heviosaston pussit nyt ylistyksen vai ristiinnaulitsemisen arvoisia. Ylipäätään biomuovi-sanalla voidaan tarkoittaa biopohjaista tai biohajoavaa muovia - ja edellisistä termeistä kumpikaan ei riipu toisistaan, siispä biopohjainen ei välttämättä ole biohajoavaa eikä biohajoava biopohjaista. Joko on pää sekaisin?
Siispä ehdotukseni on lopettaa ostamasta biojätteiden keräämiseen käytettäviä pusseja kokonaisuudessaan. Miksi ostaisit jotain, jos voit hyötykäyttää asioita, jotka taloudestasi jo löytyvät?
Minne siis kerätä biojätteet?
Alkuun disclaimerina se, että kannattaa aina ensin tarkistaa oman paikkakunnan jätteenkeräyksen säännöt ennen uusien kierrätystapojen opettelua. Esimerkiksi joillain paikkakunnilla biojätteen saa heittää taloyhtiön keräysastiaan irtonaisena, toisaalla biokin täytyy taas poikkeuksetta heittää säiliöön omassa muovipussissaan. Tarkista siis aina esimerkiksi pikagooglailulla ensin, mitkä ovat jätteenhoito-ohjeet omalla paikkakunnallasi.
Biojätteet voi kuitenkin kotona lajitella seuraaviin pakkauksiin:
- S-ryhmän paistopistepussit. Kyllä, ne paperiset joissa on se muovilta vaikuttava ikkuna. Valitettavasti Lidlin tai Keskon pussit eivät vielä sovellu biojätteeseen, mutta sen sijaan S-ryhmä näyttää omillaan hienoa esimerkkiä.
- Paperiset elintarvikepussit, kuten sokeripussi, jauhopussi tai irtokarkkipussi
- Ohut kartonkinen elintarvikepakkaus, jollaiseen esimerkiksi riisimurot, pakastenugetit ja välipalapatukat pakataan. Pahvipakkaus ei saa olla sisältä muovivuorattu, siispä esimerkiksi maito- tai mehupurkki ei sovellu tähän tarkoitukseen.
- Sanomalehdestä taiteltu pussi
- Paperikassi
- Ikkunaton kirjekuori
- Hätätapauksessa esimerkiksi kananmunakenno - yleisesti kennot kannattaa kierrättää kartonkiin, mutta sillä ne soveltuvat silputtuna biojätteen sekaan sitomaan kosteutta, eiköhän hätätapauksessa yksi kenno kokonaisuudessaankin kelpaa korvaamaan biopussia.
Mihin sä pakkaat sun biojätteet kotona? Jaathan vinkit ja omat kierrätysnäkemykset kommenteissa!
Lähteet: Maaseudun tulevaisuus, YK-liitto, Yle, Pakkaus
0 Kommentit