Kun zero waste -syyskuussa tarkkailin omien roskien kertymistä, huomasin, että iso osa pakkausjätteestä tuli joka päivä siitä, kun ostin kaupasta evästä töihin. Tämä sai kyseenalaistamaan sen, kuinka tyhmää on maksaa joka päivä yksittäisestä kaupan valmisateriasta. Vaihtoehtona päivittäiselle pakkausjätteelle ehdotankin eväiden ja aterioiden etukäteen suunnittelua eli meal preppaamista.

Meal preppaaminen tarkoittaa ison ruokasatsin tekemistä kerralla, jonka jakaa eväsrasioihin tulevalle viikolle. Voit esimerkiksi joka sunnuntai valmistaa kerralla paljon ruokaa ja säilöä rasioita ruoasta riippuen jääkaapissa tai pakkasessa ja napata töihinlähtiessä mukaan. Jokaiseen rasiaan voi heittää sekaan eri lisukkeen, kastikkeen tai naposteltavan, jotta saat vaihtuvuutta ruokiin. Tai mikäli omistat paljon eväsrasioita, voit myös tehdä useampaa ruokaa valmiiksi annoksiksi pakkaseen ja ottaa mukaan eri ruokaa aina parin päivän välein.

Meal preppaaminen säästää lopulta yllättävän paljon rahaa, pakkausjätettä, aikaa ja ennen kaikkea: hermoja! Mun työpäivän tuskaisin osuus ainakin on kiireessä lounastauolla yrittää etsiä sopivaa evästä lähikaupasta. Meal preppaamisen voi suorittaa aina ilman mielitekoja, jolloin voit varmistaa syöväsi terveellistä ruokaa läpi viikon. Lisäksi se on huikea apu ruokahävikin välttämiseksi.

Suosittelen tätä tapaa varsinkin silloin, jos vaihdat vegaaniseen tai kasvispainotteiseen ruokavalioon - aikaa säästyy ihan äärettömästi, kun joka päivä ei tarvitse miettiä, mitä uuden ruokavalion mukaista tänään söisi. Ootko sä ikinä kokeillut meal preppaamista? Millainen kokemus oli, vai teetkö sitä säännöllisesti?