Kuvassa puhekupla, jossa lukee "Haluatko, että laitan pussiin mukaan ketsupin ja mausteet?" Sen alle on kirjoitettu pöydälle ketsupilla "No jos nyt kun kerta ilmaiseksi saa".

Ota tämä ympäristöasia huomioon, kun käyt ravintolassa syömässä tai tilaat take awayta!

Ravintolassa käydessä on hyvä muistaa yksi nyrkkisääntö: osaa kieltäytyä  ilmaisestakin. Pikaruokalassa take away -pussi usein täytetään serveteillä, mausteilla ja ketsuppipusseilla. Ravintolassa lisukkeesta tai leivästä ei välttämättä kieltäydytä, vaikka tietäisi jo etukäteen, että pääruoka vie nälän jo yksinään. On tavallista ajatella, että "otan vastaan, koska tämähän on ilmaista" tai "eihän sitä ikinä tiedä, jos onkin isompi nälkä" tai "mitä jos tarvitsenkin näin paljon mausteita ja paperia". Haluaisin kannustaa just sua haastamaan tätä ajattelutapaa.

Ruokahävikki on valtava ongelma ympäristölle. Turhaa jätettä syntyy myös yksittäispakatuista kastikkeista, pilleistä ja mausteista. Vaikka pikaruokalan ketsuppi todella on ilmaista sinulle, mieti, onko se todella niin iso taloudellinen voitto, ettet voi käyttää jo kotoa löytyvää omaa ketsuppia. Servettien hamstraamisen sijaan arvioi, voitko hakea paperia vasta sitten, jos satut sotkemaan. Jos taas tiedät, ettet jaksa syödä ravintolaburgerin lisukkeena olevia ranskalaisia lähes koskaan, pohdi, mitä arvoa ne tuovat sinulle olemalla lautasellasi. Ei ole yhtään taloudellisesti järkevämpää ottaa niitä vastaan ja jättää syömättä kuin heti alkuun kieltäytyä niistä, vaikket saisikaan puutteellisesta annoksesta alennusta.

Jos kebabrasian nurkan kulahtanut salaatti jää väistämättä joka kerta syömättä, niin tilaa annoksesi ilman sitä. Jos et pidä suolakurkuista, pyydä hampurilainen ilman niitä. Jos et tarvitse take away -kahvillesi kantta, kokiksellesi pilliä tai noutoruoan mukaan kertakäyttöhaarukkaa, niin sano se ääneen. Yksinkertaisesti kieltäydy kaikesta sellaisesta, mikä voisi päätyä käyttöön, jos se tarjottaisiin toiselle asiakkaalle.

Millaisin keinoin sä teet ravintolakäynnistä edes hieman ekologisemman?