Kuvassa lasi limonaadia, johon kaadetaan yhtä aikaa kolmea eri nestettä

Eikö olisi kätevää, jos ulkonakin voisi kierrättää?

Monelle tunnollisellekin kierrättäjälle on tuttua se tuska, kun omia roskia ei voi lajitella tehokkaasti oman kodin ulkopuolella. Kauppa- tai kotimatkalla syöty eväs, puistossa nautittu jäätelö ja to go -kahvi jättävät kaikki jälkeensä jätettä, joka usein heitetään lähimpään roskikseen  eli johonkin kadunvarressa olevaan sekajäteastiaan.

Niin jäätelökääreen, einespakkauksen kuin kahvikupinkin voisi kuitenkin normaalitilanteessa lajitella. Sekajäte on kirjaimellisesti kierrätykseen kelpaamatonta jätettä  siispä sinne kuuluu loppupeleissä ihan mitättömän pieni määrä jokapäiväisistä roskistamme. Se on lopulta aika vinksallaan, että valtaosassa suomalaisista kodeista sekajäte on "pääroskakori" ja kierrätys on vain sivutoimi muutamalle tutulle tuotteelle.

Ratkaisuhan on lopulta helppo: lajittele mahdollisimman monet roskat kotona.

Monet tuottamistamme roskista ovat puhtaita. Esimerkiksi ulkona tyhjennetyn karkkipussin, jäätelötikun tai välipalapatukan kääreen voi helposti laittaa takin taskuun odottamaan seuraavaa kierrätyspistettä, useimmiten siis omaa kotia. Puistopiknikille tuotujen eväskääreiden pitäisi kulkeutua helposti myös kotiin päin, sillä kulkeutuivathan ne kotoa puistoonkin. Kotimatkalla ostetun smoothien kuppi taas kannattaa kantaa kädessä perille asti.

En siis suosittele säilyttämään banaaninkuoria tai käytettyjä nenäliinoja repun pohjalla, vaan yksinkertaisesti kannustan ottamaan tämän näkökulman huomioon jatkossa. Pidä tämä vinkki siis mielessä ensi kerralla, kun olet heittämässä jotakin lähikaupan tai oman pihan roskakoriin.

Teetkö sä näin jo vai ootko ennen tullut edes ajatelleeksi?

Lähteet: kierratys.info. Sekajäte.