Valitse ympäristölle ystävällinen aurinkorasva
Tunnistatko vesistöille haitalliset ainesosat aurinkorasvan inci-listasta?
Aurinkorasva ei ole vain reissuissa tarpeellinen rutiini. Suomessa aurinkovoidetta tulisi käyttää päivittäin noin maaliskuusta lokakuuhun asti, sillä UV-säteily läpäisee niin pilvet kuin ikkunankin. Kun voidetta on suositeltavaa käyttää päivittäin lähes läpi vuoden, kannattaa sen ympäristöystävällisyyteen perehtyä.
Aurinkovoiteita on kahdenlaisia: kemiallisia ja fysikaalisia. Rajusti yksinkertaistettuna fysikaalinen suoja jää ihon pinnalle ja heijastaa UV-säteilyn pois, kemiallinen suoja puolestaan imeytyy ihoon ja imee UV-säteilyn itseensä muuttaen sen iholle vaarattomaan muotoon.
Kumpi näistä on parempi ja mitä tuotteen ainesosaluettelosta sitten etsiä?
Vaikka aurinkorasvoista ja niiden vaikuttavista aineista on edelleen paljon kiistelyä, pidetään fysikaalista suojaa niin käyttäjälleen kuin ympäristöllekin ystävällisempänä vaihtoehtona. Kemiallisten suojien ainesosat todistetusti vahingoittavat vesistöjä ja valkaisevat koralliriuttoja, minkä vuoksi niiden käyttö onkin kokonaan kiellettyä esimerkiksi Havaijilla. Rasva leviää vesistöihin niin uidessa kuin myös aurinkorasvaa pois pestäessä.
Kemiallisen aurinkovoiteen vaikuttavia aineita ovat yleensä oksibentsoni ja oktyylimetoksisinnamaatti. Vältä siis sellaisia tuotteita, joiden inci-listassa komeilee seuraavia ainesosia: oxybenzone, octinoxate, homosalate, octisalate, octocrylene. Näitä ainesosia voi myös löytää muun muassa nimillä benzophenone 3, ehylexyl salicylate, ethylhexyl methoxycinnamate ja butyl methoxydibenzoylmethane. Tiedän, hirvittäviä sanoja ja vaikea tunnistaa saati muistaa – onneksi hyvien ainesosien lista on lyhyempi ja näinollen helpompi erottaa.
Fysikaalinen aurinkovoide saa suojansa joko sinkkioksidista tai titaanidioksidista – tai molemmista. Fysikaaliseen suojaan viittaa myös termi mineraalisuoja. Suosi siis ennemmin tuotteita, joiden pakkauksessa tai ainesosalistassa mainitaan mineral sunscreen, zinc oxide, titanium dioxide.
Kolme vinkkiä ympäristöystävällinen aurinkovoiteen ostoon
– Myös sinkki- ja titaanidioksidi voivat olla vesistöille haitallisia, mikäli niitä käytetään nanomuodossa eli rasva sisältää ns. nanopartikkeleita. Nämä aineet ovat haitallisia kuitenkin ainoastaan nanopartikkelikoossa, eli mineraaliversiona niiden käyttö on turvallista. Helpoin tapa varmistua siitä, että aineet ovat turvallisessa muodossa on ostaa luonnonkosmetiikkaa, sillä nanopartikkelit ovat täysin kiellettyjä kaikissa luonnonkosmetiikkatuotteissa. Muussa kosmetiikassa löytyvät mahdolliset nanopartikkelit kuuluisi mainita pakkauksessa, eli inci-listassa nanopartikkeleiden olemassaolo ilmenisi esimerkiksi tällaisella merkinnällä: zinc oxide (nano).
– Kemiallisen ja fysikaalisen suojan eron tunnistaa helpoiten siitä, että kemiallinen suoja täytyy levittää n. 15–30 minuuttia ennen auringolle altistumista, kun fysikaalinen suoja taas toimii välittömästi. Mikäli purkki kehottaa levittämään rasvaa puolisen tuntia ennen UV-säteilylle altistumista, on kyseessä kemiallinen suoja.
– Helpota ostovalintaa tekemällä ostokset myymälässä, jonka valikoimiin kuuluvat vain ympäristöystävälliset suojat. Tällaisissa tapauksissa Ruohonjuuri on aina varma valinta. Ruohonjuuren valikoimista löydät vain fysikaalisia aurinkosuojia, joten jos haluat napata uuden rasvan matkaan ilman suurta selvitystyötä, voi Ruohonjuuren hyllystä valita huoletta mukaan minkä tahansa tuotteen.
Lista ekologisista ja fysikaalisista aurinkosuojista ilman nanopartikkeleita
Tässä vielä listattuna muutamia Suomessa helposti saatavilla olevia aurinkovoiteita. Pyrin valitsemaan paljon kaikille saatavilla olevia tuotteita – monia alla listattuja tuotteita löytääkin suoraan esimerkiksi Yliopiston Apteekin, Ruohonjuuren ja Sokoksen hyllyistä. Muista kuitenkin, että tässä listatut eivät ole ainoita ekologisia vaihtoehtoja, vaan listan avulla on tarkoitus päästä hyvin alkuun.
- Alga Maris -merkin kaikki aurinkovoiteet – suosikkini ja aivan syystä suosittuja tuotteita!
- Weleda aurinkovoide lapsille SPF 50
- Biosolis -merkin aurinkovoiteet
- Acorelle sävyttävä aurinkovoide SPF 50
- Mossa Natural Sun SPF 20
- Mossa 365 days aurinkovoide SPF 30
- Madara Weightless Sun aurinkosuoja SPF 20
- Madara Sun Plant Stem Cell SPF30
- Ultrasun Body Mineral SPF30
- Medik8 Physical Sunscreen SPF30
- Atopik SPF30 kasvovoide
- Hurraw! Sun Balm huulirasva SPF15 – muista suojata myös huulet
- EY! aurinkosuojasuihke SPF 50
Oliko tämä jo tuttua aurinkorasvoista? Jos oot testannut fysikaalisia aurinkosuojia, olisi ihan mahtavaa kuulla mahdollisia tuotesuosituksia kommenteissa! Mä tykkään suuresti Alga Mariksen rasvoista – mitkä on sun lemppareita?
Lähteet: EWG's Guide to Sunscreens. The Trouble With Ingredients in Sunscreens. | Ruohonjuuri. Luonnonkosmetiikkasertifioidut aurinkovoiteet ovat vastuullinen valinta. |
1 Kommentit
Kiitos tästä listasta! Minä ajattelin, että käyn apteekissa katsomassa joku päivä heidän aurinkorasvavalikoimaa. Minulle tärkeää on tosiaan, että sopii herkälle iholle. Ja toki mitä ympäristöystävällisempi niin sen parempi. Tuttu on myös kiinnostunut tämmöisistä luonnonkosmetiikkatuotteista. Hänelle voisin tämän jakaa.
VastaaPoista