Luukku 6: Sauno ekologisesti
Ihanaa itsenäisyyspäivää! Suomelle tärkeänä päivänä tänään käsittelyssä suomalaisille tärkeä mutta kuumottava aihe. Onko saunominen ilmastosynti?
No, lyhyellä vastauksella: vähän niinkuin. Onhan sähkökiuas mahdoton energiasyöppö. Ei kuitenkaan ristiinnaulita ketään sen takia, vaan jaetaan tänään vinkkejä, miten saunareissun energiankulutusta voi pienentää.
- Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. Usein esimerkiksi 60 astetta riittää oikein hyvin. Itse olen heikko nyhverö ja saunon väistämättä aina 40-45 asteessa.
- Mene saunaan heti, kun se on valmis, äläkä anna sen odottaa turhaan lämpimänä.
- Älä jätä kiuasta päälle saunomisen jälkeen - jälkilämpö riittää hyvin kuivattamaan saunan puupinnat.
- Jos saunassa on ikkuna, älä avaa sitä kesken saunomisen - se aiheuttaa suurta lämmönhukkaa ja näin lisää energiankulutusta.
- Kiukaan kivet varaavat lämpöä, siispä saunan voi usein sammuttaa jo kesken saunomisen, vaikka löylyäkin aikoisi vielä heittää. Mikäli kiviä on paljon ja ne ovat varanneet lämpöä niin paljon, että ovat myös sisältä kuumia, tietyt ohjeistukset kehottavat sammuttamaan kiukaan jo saunaan mennessä.
Luonnollisesti muista myös kohtuus niin saunakerroissa kuin yksittäisten käyntien kestoissakin. Kokeilethan näitä vinkkejä ensikerralla saunoessasi!
PS! Jos muuten asut taloyhtiössä, jossa sinulla on viikottainen saunavuoro, etkä joskus pääse käyttämäänkään vuoroasi esimerkiksi matkan tai jonkun menon takia, niin ilmoita siitä naapureillesi! Kanaviksi käy esimerkiksi Facebookissa monella taloyhtiöllä tai asukasyhdistyksellä olevat sivut taikka ihan vain lappu hississä tai ilmoitustaululla. Taloyhtiön yhteissauna kuitenkin porottaa aina illat kuumana, joten jos tiedät, että varauksesi jää itseltäsi käyttämättä, niin tee hyvä teko ja anna naapurille saunomisen mahdollisuus. Kaikinpuolin win-win-tilanne!
Lähteet: Harvia, Vattenfall
0 Kommentit