Meillä on Suomessa ihan äärettömän hieno pullojen ja tölkkien kierrätyssysteemi. Pullonpalautuksen helppouden ja arkisuuden ansiosta Suomi kierrättääkin esimerkiksi 96% kaikista sen alumiinitölkeistä. Mutta tiesitkö, saako pullonpalautusautomaattiin laittaa pantittomia pulloja ja tölkkejä?

Jotkin palautusautomaatit ottavat vastaan myös pantittomia tuotteita. Se, että kone hyväksyy tyhjän pullon tai tölkin ei ikävä kyllä kuitenkaan ole tae siitä, että se tulisi kierrätetyksi. Pantittomien ja muuten epämääräisten palautusten kierrätys onkin kauppiaan vastuulla. Voit varmaan kuvitella miltä tuntuu kaupan työntekijältä lajitella omien töiden jälkeen muiden jätteitä - siispä ei ihme, mikäli jotkin marketit jättävät sen tekemättä ja heittävät sekajätteeseen ne palautukset, joita kone ei automaattisesti tunnistanut.

Paras tapa varmistaa, että omat roskat tulevat kierrätetyksi on huolehtia asiasta itse. Siispä lähikaupalle vastuun sysäämisen sijaan lajittele itse omat jätteesi. Pantiton muovipullo kuuluu muovinkeräykseen; alumiinitölkki metalliin ja lasipullo lasiin.

Mikäli oma kyky lajitella pantittomat yksilöt niille sopiviin kierrätysastioihin on joskus rajallinen, on pullonpalautusautomaatti loppupeleissä sekajätettä parempi. Pyri ensisijaisesti kuitenkin huolehtimaan kierrätyksestä itse.

Oliko tämä jo tuttua tietoa pullojen ja tölkkien kierrätyksestä?

Lähteet:
Vantaan Sanomat. Omavaltainen kierrätys rikkoo kaupan laitteita. 21.2.2018.  |  Yle. "Emme halua nähdä yhtään tölkkiä sekajätteessä" - 40 miljoonaa pantitonta palautuu kierrätykseen. 16.9.2014.  |  Pantilliset.fi. Juomapakkausten kierrättäminen.  |  Sitra. Deposit-based recycling system for drinks packaging. 19.5.2017.