Muovijätteestä tehtyä sushia, viesti muoviongelmasta

Maaliskuu on täällä ja sen mukana uusi ekohaaste! Tällä kertaa vuorossa on jo tuttu muoviton maaliskuu, jonka aikana tarkoitus on vähentää tai elää kokonaan ilman muovijätettä. Haastekuukausi ottaa hieman vaikutteita syyskuun zero waste -haasteesta: tässäkin kuussa esimerkiksi kertakäyttöisiä tuotteita kannustetaan korvaamaan kestotuotteilla. Lue syyt, vinkit ja ohjeet muoviton maaliskuu 2021 -haasteen toteuttamiseen alta.


Mitä muoviton maaliskuu 2021 -haastekuukaudesta hyötyy?

Muovi on tunnetusti valtava uhka ympäristölle, sillä tämä pitkäikäinen aines jättää jälkensä luontoon. Tuottamasi muovijäte kiertää kaatopaikoilla, luonnossa ja vesistöissä todennäköisesti vielä kauan omaa elinajanodotettasi pidempään. Esimerkiksi jokainen hammasharja, jota olet koskaan käyttänyt, on vielä jossain täällä maapallolla. Jäteongelman perimmäinen syy on siinä, että kun heität roskan pois, ei ole oikeasti mitään "pois" minne jäte menisi  yksinkertaisesti se on vain poissa omista silmistäsi.

Muovin sataprosenttinen välttely on haastavaa, ja muovittomuus onkin sellainen ekoteko, jossa henkilökohtaisesti en kannusta ääripääajatteluun. Muovi on niin keskeinen osa ruokakauppojamme ja arkeamme nyt varsinkin korona-aikaan, että pahimmillaan täyskieltäytymistä seuraa lannistuminen ekotekoja kohtaan. Tietysti mikäli haluat kokeilla tai uskot pystyväsi karsimaan muovituotteet kokonaan arjestasi, niin suosittelen täyshaastetta lämpimästi!

Muoviton maaliskuu -haastekuukauden oppi voi kuitenkin olla siinä, että muovin määrään kiinnittää enemmän huomiota. Saatat kuukauden aikana havaita helppoja tapoja vähentää muovia arjessasi, joita et olisi ilman haastekuukautta huomannut. Kokeile muovittomuutta siis armollisesti omilla pelisäännöilläsi. Tärkeintä on kyseenalaistaa omaa toimintaa ja testata vaihtoehtoisia toimintatapoja!


Vinkkejä muoviton maaliskuu 2021 -ekohaasteeseen

1. Seuraa, kuinka paljon muovijätettä tuotat

Muoviton maaliskuu kannattaa aloittaa pohtimalla sitä, mitä muovituotteita käytät ja mitkä tavat arjessasi tuottavat muovijätettä. Kyseenalaista, ovatko kaikki näistä väistämättömiä. Keksitkö muovituotteille korvaavia, ekologisia vaihtoehtoja, tai voisiko osasta luopua kokonaan? Voisiko muovijätteet hyötykäyttää tai kierrättää? Aloita näistä:

  • Tarkkaile muovin kulutusta: kiinnitätkö muoviin huomiota ostoksia tehdessäsi? Syötkö esimerkiksi paljon einesruokaa, haetko take away -kahveja tai muistatko ottaa kestokassin mukaan kauppaan?
  • Hyödynnä käyttökelpoinen muovijäte: muovinen jäätelörasia säilytysrasiana jne.
  • Etsi vaihtoehtoja kestotuotteista. Mitä kaikkia kertakäyttötuotteita voisit välttää?

2. Mikromuovi: mistä sitä irtoaa?

Yksi iso mutta huomaamaton muovin lähde on mikromuovi. Mikromuovi on ympäristölle haastava ongelma, sillä pieniksi palasiksi hajonnut muovi on haastava suodattaa pois luonnosta ja vesistöistä. Moni ei edes tiedä, mistä mikromuovi on peräisin, sillä sitä on hankala havaita omalla silmällä. Tee ekoteko näillä teoilla:

  • Vähennä autoilua. Renkaat ovat yksi suurimmista mikromuovin aiheuttajista!
  • Käytä mikromuovitonta kosmetiikkaa. Mikromuovi on edelleen osa useaa kosmetiikkatuotetta. Yleensä muovia pitävät sisällään kuorintavoiteet, hammastahnat ja shampoot. Suositulla CosmEthics-sovelluksella voi tarkistaa oman kosmetiikkakaapin tilanteen helposti skannaamalla tuotteen viivakoodin. Helpoin ratkaisu turhan muovin välttämiseksi on ostaa ainoastaan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, sillä luonnonkosmetiikka ei sisällä ikinä mikromuovia.
  • Lopeta tai vähennä tupakointia tai vähintään kerää tumpit roskakoriin. Luontoon joutunut tupakantumppi säilyy luonnossa vuosikausia, kunnes se hajoaa lopulta mikromuoviksi.
  • Suosi luonnonkuituisia vaatteita. Keinokuituiset vaatteet pitävät sisällään muovia, joka irtoaa pesussa ja valuu vesistöihin pesuveden mukana. Tekstiileistä pahimmat mikromuovin lähteet ovat fleece ja tekniset urheilumateriaalit, joita kannattaa yrittää vältellä.
  • Kontrolloi tekstiilien mikromuovin leviämistä hankkimalla mikromuoveja keräävä pesupussi Guppy bag. Guppy bageja voi ostaa Partioaitasta ja Stadiumin verkkokaupasta.

3. Kyseenalaista kulutustottumuksiasi: mistä voisit karsia?

Nyt on aika miettiä: mistä voisin vähentää? Tässä vaiheessa on hyvä kyseenalaistaa aidosti, sillä moni pitää esimerkiksi roskapussia itsestäänselvänä ja tarpeellisena hankintana. Onko se sellainen kuitenkaan? Pohdi näitä:

  • Tarvitsetko roskapussia? Suosi roskakorilla mieluiten jotain jo kotona syntynyttä roskaa, kuten tyhjää vessapaperipakettia, leipäpussia tai sipsipussia. Tämä suositus kattaa myös biopussit, sillä vihreät biopussit eivät ole oikeasti ympäristöystävällinen vaihtoehto. Täältä löydät ekologisia vaihtoehtoja biopusseille. Joskus roskapussia ei tarvitse ollenkaan, vaan roskat voi kerätä mihin tahansa astiaan, jonka kuljettaa mukanaan keräysastialle ja takaisin.
  • Kieltäydy ylimääräisestä. Pikaruokalassa kieltäydy pilleistä, yksittäispakatuista maustepusseista, kertakäyttöaterimista ja turhista pakkauksista. Verkkokauppaostoksia tehdessä voit taas kieltäytyä ylimääräisistä pakkausmateriaaleista tai ilmaisnäytteistä. Jos ostat vaikkapa usein sushia, osta kotiin soijapullo äläkä ota yksittäispakattuja soijapusseja enää vastaan.
  • Kokeile meal preppaamista muovipakattujen valmisruokien sijasta.
  • Vähennä takeaway-ruokaa ja -kahvia tai suosi omia kestoastioita, mikäli koronarajoitukset sen sallivat.
  • Kasvata omaa ruokaa, esimerkiksi yrttejä, jotta et joudu ostamaan niitä muoviin pakattuna.
  • Kyseenalaista kokonaisvaltaista kulutusta. Mitä kaikkea aidosti tarvitset?

Muovista tehty sushirulla  Sushitarjotin täynnä muoviroskaa


4. Etsi ekologisia vaihtoehtoja muovituotteille

Kun jäljellä on vain tuotteita joita aidosti tarvitset, on hyvä pohtia sitä, voiko jotakin näistä tuotteista korvata kestävillä vaihtoehdoilla. Kukaan meistä ei elä vaikkapa ilman hammasharjaa, mutta suuhygienian muovitaakkaa voi vähentää vaihtamalla helppoon ja halpaan bambuhammasharjaan. Kokeile siis näitä:

  • Hammastahna ja hammasharja > hampaidenpesutabletit ja bambuhammasharja
  • Muovinen tiskiharja > puinen tiskiharja
  • Muovipakkaus > kartonki-, lasi- tai paperipakkaus. Muovisen jäätelöpaketin sijasta osta kartonkipakkaus, muovisen viinipullon sijasta taas tonkka... Suosi myös pakkauksia, joissa ei ole muovi-ikkunaa (esim. pasta tai riisi).
  • Saippua, shampoo ja hoitoaine > palasaippua
  • Sytkäri > tulitikut.

5. Investoi ekologisiin kestotuotteisiin

Jotkut muovituotteet on todella helppo korvata vastaavilla kestotuotteilla. Kestotuotteet on useimmiten valmistettu metallista, teräksestä, bambusta tai puusta ja ne säästävät pitkässä juoksussa niin luontoa kuin rahaa. Laajan valikoiman kestotuotteita löytää muun muassa Ruohonjuuresta, Ekolosta ja suomalaisesta Plastic free picks -verkkokaupasta.

Ennen kestotuotteiden hankintaa on kuitenkin tärkeää muistaa, että ne ovat ekologisia vain, mikäli niitä käyttää oikeasti. Kaapin pohjalla pölyyntyvä kestokassi ei ole ekoteko, mikäli sen avulla ei vähennä muovipussien ostamista. Edelliset tuotteet kannattaa myös käyttää loppuun ennen kestotuotteen hankintaa. Pohdi kuitenkin, voisitko vähentää muovia esimerkiksi näillä muutoksilla:

  • Kertakäyttöhöylä > metallinen kestohöylä. Metalliset kestohöylät, kuten Geisha shaver, ovat todella tyylikkäitä, pitkäikäisiä ja käyttäjäystävällisiä.
  • Tamponi tai side > kuukuppi tai kestoside.
  • Kertakäyttömaski > kangasmaski. Kertakäyttömaskit sisältävät muovia ja lyhyestä käyttöiästään huolimatta säilyvät maapallolla vuosikausien ajan.
  • Muovipussi > kestokassi ja kestohevipussi. Hevipussiin voi vihannesten ja hedelmien lisäksi pakata myös irtokarkit ja paistopistetuotteet.
  • Elmukelmu > mehiläisvahakelmu.

6. Kierrätä syntyneet muoviroskat

Jotkut pystyvät karsimaan muovin elämästään edellisten vaiheiden aikana niin hyvin, ettei tähän kohtaan jää enää mitään. Jos onnistuit sinäkin, niin hienoa! Jos kuitenkaan et, ei hätää. Muovi on lopulta todella keskeisessä osassa elämäämme ja sen sataprosenttinen välttely on todella haastavaa. Joissakin tapauksissa muovi on myös ympäristönäkökulmasta pienempi paha: esimerkiksi muoviin pakattu kurkku säilyy huomattavasti paremmin, jolloin ympäristö hyötyy enemmän vältetystä ruokahävikistä.

Tärkeintä jäljelle jäävistä muoveista onkin vain muistaa kierrätys. Se ei kuitenkaan ole mikään suora ratkaisu muoviongelmaan, sillä muovia ei pysty kierrättämään erityisen tehokkaasti, toisin kuin esimerkiksi metallia, joka on käytännössä loputtomasti kierrätettävissä. Muovisesta elintarvikepakkauksesta ei siis synny uutta elintarvikepakkausta, vaan muovilelu tai ämpäri, jota taas ei tällä hetkellä pysty kierrättämään enää eteenpäin.

Kierrättäminen on silti vähintä, mitä muovijätteelle voi tehdä. Muovin kierrättäminen on nykyään onneksi Suomessa helppoa ja yksinkertaista. Lue selkeät ohjeet muovin kierrätykseen täältä.


36 helppoa tapaa vähentää muovia: konkreettiset keinot

    1. Osta karkkipussin sijasta irtokarkkeja
    2. Kerää irtokarkit, hedelmät ja paistopistetuotteet kestopussiin
    3. Vaihda bambuhammasharjaan
    4. Lopeta tai vähennä tupakointia
    5. Käytä kangasmaskia
    6. Suosi muovittomia tuotteita kaupassa
    7. Käytä mikromuovitonta kosmetiikkaa
    8. Kieltäydy pillistä ja kertakäyttöaterimista
    9. Vältä keinokuituisia vaatteita
    10. Vältä takeaway-ruokaa ja -juomaa
    11. Vaihda metalliseen kestohöylään
    12. Käytä palasaippuaa, -shampoota ja -hoitoainetta
    13. Vaihda puiseen tiskiharjaan
    14. Käytä kestokassia
    15. Älä osta muovisia roskapusseja
    16. Vaihda kuukuppiin tai kestositeisiin
    17. Vaihda bambu- tai kartonkivartisiin vanupuikkoihin
    18. Käytä hammastahnan sijasta hampaidenpesutabletteja
    19. Vaihda muovittomiin laastareihin
    20. Osta kestojuomapullo
    21. Meal preppaa valmisaterioiden ostamisen sijasta
    22. Vähennä autoilua
    23. Ota kioskijäätelö vohveliin kupin sijasta
    24. Vaihda kestolappuihin meikinpoistossa
    25. Jos tarvitset pillejä kotona, sijoita teräksiseen kestopilliin
    26. Suosi mehiläisvahakääreitä elmukelmun sijasta
    27. Älä osta biopusseja
    28. Älä osta ilmapalloja
    29. Kasvata ruokaa, esim. yrttejä, itse
    30. Pidä ostolakko
    31. Muovisen viinipullon sijasta osta tonkka
    32. Kieltäydy yksittäispakatuista ilmaistuotteista, kuten ilmaisnäytteistä
    33. Vaihda sytkäri tulitikkuihin
    34. Käytä muovitonta purkkaa
    35. Suosi irtoteetä
    36. Hanki mikromuoveja keräävä pesupussi eli Guppy bag


Miltä haaste kuulostaa? Otatko muoviton maaliskuu 2021 -haasteen vastaan tai oletko kenties jo joskus kokeillut haastetta? Kerro kommentilla omat ajatuksesi aiheesta ja jaa tunnelmia haasteesta Instagramissa hashtagilla #muovitonmaaliskuu.

Entä keksitkö lisää vinkkejä 36 kohdan listan jatkoksi? Kirjoita alas, niin kerätään tänne kattava lista helppoja muovinvähennysvinkkejä!