USD-seteleitä merkkinä turhasta kulutuksesta.


Esittelin vuoden alussa kaksitoista konkreettista ekohaastetta vuodelle 2021, joista ensimmäinen – vegaaninen tammikuu – on nyt takanapäin. Kahdentoista ekohaasteen tarkoitus on haastaa kokeilemaan sitä, miltä arki tuntuu silloin, kun ekologisuus on osana omaa arkea. Käytännössä jaan siis koko vuoden ajan konkreettisia vinkkejä ekologiseen ja kestävään elämäntapaan. Kukin ekohaaste on kuukauden mittainen, mutta voit tietysti kustomoida niiden ajankohtaa ja kestoa täysin oman valintasi mukaan. Tärkeintä olisi, että uskallat kokeilla! 

Helmikuun koittaessa päästään seuraavan haasteen pariin, joka on helmikuun ostolakko. Tästä postauksesta löydät perustiedot ostolakon suorittamisesta sekä esimerkkiteemoja kuukaudelle.


Mikä on ostolakko?

Ostolakolla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin kaikki ylimääräinen kulutus pidetään minimissä – tai mielellään nollassa. Ostolakko ei tarkoita sitä, ettetkö voisi maksaa laskuja tai tehdä ruokaostoksia. Jos hammastahna tai astianpesuaine loppuu kesken ostolakon, saat tietysti ostaa tarpeen mukaan uuden. Sen sijaan vaatteisiin, kosmetiikkaan, baarireissuihin ynnä muuhun "ylimääräiseen" liittyviä ostoksia on syytä välttää.


Miksi ostolakko on ekologinen valinta?

Ostolakko on hieno konkreettinen ekoteko ja ekologinen valinta, sillä se opettaa käytännössä tarkkailemaan ja hillitsemään omaa kulutusta. Fiksu kuluttaminen on suurimpia yksilön tehtävissä olevia ekotekoja. Me kuluttajina myös voimme rahoillamme ja ostopäätöksillämme näyttää, mitkä arvot ovat meille tärkeitä. Omilla rahoilla voi tukea ekologisia palveluita ja boikotoida saastuttavia jättifirmoja ja samalla lähettää selkeää viestiä kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan pyörivälle yhteiskunnalle siitä, että ekologiset arvot ovat tänä päivänä tärkeitä.

Kaikki eivät pidä ostolakkoa pelkistä ympäristöystävällisistä syistä. Osalle haasteen pointti on yksinkertaisesti säästää rahaa ja oppia pärjäämään vähemmällä. Tämäkin on hieno syy osallistua ostolakkoon. Älä siis lannistu, jos et keksi mitään epäekologista kuluerää arjessasi, jota voisit ostolakon aikana hillitä. Oman kulutuksen arviointi ja vähentäminen on pitkällä tähtäimellä ympäristölle joka tapauksessa hyväksi – on aina tärkeä taito hallita omia rahoja ja osata kuluttaa fiksusti! Ostolakko on myös parhaimmillaan loistava oppi siitä, että itseään ei tarvitse palkita materialla tai ostoksilla.


Mitä ostolakko tarkoittaa konkreettisesti – esimerkkejä teemoista

Hyviä uutisia: sun kohdalla se voi tarkoittaa just sitä mitä päätät sen tarkoittavan.

Ostolakko kannattaa aloittaa pohtimalla, mihin omia varoja oikeasti kuluttaa. Mistä voisit karsia? Jonkun ostolakko on tosi tiukka, jolloin rahaa ei oikeasti käytetä ruokaostosten ja laskujen jälkeen mihinkään. Jollain se yltää ruokakauppaankin – tarvitseeko esimerkiksi herkkuja ostaa niin usein, entäpä talouspaperia tai saunaoluita?

Ostolakko voi kattaa esimerkiksi jotkut tai kaikki näistä teemoista

  • Ei vaatteita / asusteita
  • Ei kosmetiikkaa ja uusia ihonhoitotuotteita
  • Ei sisustustavaraa
  • Ei uutuustuotteiden testailua
  • Ei herkkuja
  • Ei take away -kahveja tai roskaruokaa
  • Ei kirjoja / aikakauslehtiä
  • Ei valmisruokia
  • Ei tuliaisia / yllätyslahjoja / matkamuistoja
  • Ei viherkasveja / kukkia

Lakko voi myös kattaa ns. aineettomia kulueriä, kuten

  • Suoratoistopalvelut
  • Ruokatilaukset Woltilla / Foodoralla
  • Kestotilaukset (esim. salikortti)

Ostolakon hienous on siinä, että siinä ei ole ennalta määrättyjä sääntöjä. Voit tehdä siitä just sun tarpeille ja tavoitteille sopivan!

Muistutan vielä armollisesti, että kokeileminen on aina tärkeintä. Jos ryhdyt mukaan ostolakkoon ja huomaat kolmantena päivänä ettet pärjää, niin tsemppaan sua tietysti kovasti ponnistelemaan ja yrittämään vielä. Mutta jos tosiaan tuntuu siltä, että arki ei rullaa ostolakon kanssa, niin lopeta haaste kesken – parinkin päivän mittainen ekologinen valinta on parempi kuin ei mitään.



Olisi aivan mahtavaa, jos osallistuisit helmikuun ekohaasteeseen #ostolakkohelmikuu! Jos lähdet mukaan, kerrothan sen mulle täällä tai Instagramissa kommentilla